Ana içeriğe atla

Felix Marti-Ibanez - Felsefe Öyküleri

Küçük, kapsamı dar bir felsefe tarihi diyebiliriz. Filozofların öyküleştirilmiş yaşantılarını ve biraz da düşüncelerini okuyacaksınız.

“Sekiz denemenin her birinde -bunlar girişten öte gerçekten de üstü nimpflerle bezeli perdeyi kaldıran ipler- felsefe tarihindeki parlak bir kişiliği sunmaya çalıştım. Bana göre Şu ya da bu biçimde insanın düşünce tarihini en çok etkilemiş kişiler seçerek her birinde gerçekten insan olan yönü vurgulamaya uğraştım.” s.283

Felsefe hayatın içindedir. Onu göklerde, ulaşılması zor yerlerde aradık mı yaşamsal bir aracımızı yitirmiş oluruz. Filozoflar da böyle; insanüstü varlıklar değiller. Ibanez, “Felsefe Öyküleri”yle konu edindiği filozofları, güzel anlatımıyla, dokunabileceğiniz kadar yakınınıza getiriyor.

“Denemelerim Apolloncu Yunan fizikçi Agrigentumlu Empedokles'i; Mayorkalı mistik, "Miramar'ın Çılgın Ağustosböceği" Raymond Lully'i; loş Bruges kanallarını seyrederken karısının konuşmalarında ördüğü dantellerden daha ince bir felsefe dokuyan Valencia'lı hümanist Jean Luis Vives'i; düşündüğü için olan kibar Fransız gentilhomme Rene Descartes'ı; "Hendekli Şatoda Oturan Centilmen", yazıları kadar arkadaşlarıyla da ünlü olan İngiliz John Locke'u;. Küçük Alman kasabası Königsberg'de inzivaya çekilip bütün insanlığın dostu olan ve tek isteği "yıldızlı gökler üstümde, ahlak yasası da içimde olsun" olan Alman filozof Immanuel Kant'ı ve bu denemenin konusu Wilhelm Dilthey'i içeriyor. Sonuncusu için denemelerimin sehpasına bütünüyle yirminci yüzyıla ait bir sulu boya imge olan İspanyol Jose Ortega y Gasset'i yerleştireceğim. Seçimim çok özenle yapılmıştır. Seçtiğim kişilerin kimisi çok iyi bilinmekte, kimisi de bilinmemektedir; ama her biri yalnızca büyük bir filozof değil, erdemleri ve hataları, sefaleti ve ihtişamıyla çağının temsilcisidir de. Bir damla deniz suyunun okyanusun bütün öğelerini içermesi gibi, bu insanların her biri de felsefe tarihinin özünü içerir.” s.284

İsmi geçenlerin dışında felsefenin öyküsüne bir şekilde giren başka isimlerle de karşılaşacaksınız. Akıcı biçemiyle severek okuyabileceğiniz bir felsefe kitabı.

Çeviren: Hamide Koyukan
İmge Kitabevi