Ana içeriğe atla

Medyasal Ağ

Sosyal ağlardaki ana başlık (top trend) virüslerine bile dayanabilen medya oluştu.

Artık kendisine medya diyenleri kimse umursamıyor, tirajları yerlerde sürünüyor. Sosyal medyanın belleği, kurumsal medyanınkinden çok üstün. Bir tür sinirsel hastalıkla boğuşan kurumsal medya, toplumun yalnızca bilgisayar ve akıllı telefon kullanamayan kesiminde ilgi görebiliyor. Kurumsal medya ani, anlaşılmaz çabuklukla unutabiliyor.

Oysa sosyal medyanın belleğinde tüm geçmiş olduğu gibi duruyor. Tüm izler silinse bile anımsayan biri çıkıveriyor, başkalarına anımsatıyor. Bellek, ayrım yapmadan çalışıyor. Geçmişin izleriyle boğuşup durmamak için, izlerin özenle bırakılması gerekiyor. Boş poşet gibi rüzgarda savrulup durmuşsanız işiniz zor, bellek çalışır ve geçmiş hayalet gibi karşınıza çıkar.

Kuşkusuz sosyal medya da dikensiz gül bahçesi değil. Virüsleri saydım, onun dışında gürültü yapan haşereler var. Bunlar konuyu saptırıp başka mecraya çekmek derdindeler. Virüscükler gibi bunlar da enerji harcanacak kesim değiller. Tabi merakınıza yenilip ne kadar alçalabildiklerini görmek için başlık altında yazılanlara bakabilirsiniz. Hiç kuşkunuz olmasın, başlık altındaki iletilere bakmadan, yalnızca başlıktan yazılanları öngörebilirsiniz. Bu gürültücüler bilgi akışınıza engel olamazlar, görmemekle kaybınız olmaz çok değerli zamanınızdan kazanırsınız. Bir tren kazasında çocuğunu kaybeden bir anneyi, babayı izleyebilirsiniz. Onun hak arayışına küçük bir katkıda bulunabilirsiniz.

İyimserlik mi, çok erken konuşmak mı, bilemiyorum. Medya artık bireydir, kuruma gereksinimi kalmamıştır. İnsanlara ulaşmak için bir yapı/çatı bulması yeterlidir. Bugün şudur, yarın başkası, araç ikinci planda önemlidir. Önemli olan sesi duyurabilmenizdir. Kurumsal medya sesiniz kısılıncaya kadar bağırsanız da duymayabilir. Kulakları filtrelidir, bazı seslere kapalıdır. İşini iyi yapmazsa yok oluşu kaçınılmazdır.

Dünyanın sinir sistemi olan internetin çeyrek asırlık bir geçmişi var. Tarihi düşündüğümüzde bu süre, göz açıp kapamak kadar kısadır. Olumlu veya olumsuz etkilerini öngörebilmek güç olsa da interneti etkin biçimde kullanmak geleceğimiz açısından önemli.