Ana içeriğe atla

Numara Yapma, Kapak Ne Anlatıyor

 

Bu kitaptaki öykülerde ağırlıklı olarak aile, kadın, gençlik, çocukluk konularını işledik. Kapakta aileyi çağrıştıran imgeleri aramaya giriştik ve görülen bibloları bulduk. Tahtadan yapılma bu dört nesne, yan yana durduklarında ister istemez aile çağrışımı yapıyor. Tahta aileyi tasarlarken cinsiyet gösteren işaretlerden kaçındık. Birbirlerinden farkları yalnızca boyut ve desen.

Yüzlerinde yalnızca gözler belirtildi. Gözler için koyu bir desen seçildi. Tüm gözlerde desen aynı, en küçükleri dışında hepsi ekrana bakıyorlar. En küçükleri ise ona bakana bakıyor. Bunun nedeni, kitaba ismini veren öykünün kahramanının çocuk olması. Ekrandaki genel izleyici sembolünde üç üye görülüyor. Bibloların duvara yansıyan gölgeleriyle paralellik kurulsun istedik. En küçüğün gölgesinin boyu görüntüye girmeye yetmiyor. Bu anlamda küçük, yalnızca okura değil, tasarlayanına da bakıyor.

Bir önceki kitabımız olan “Yük”le birlikte üç boyutlu tasarım desteğiyle kapak hazırlamaya başladık. Kitap ve yazar ismini resmin üzerine yapıştırmak yerine kompozisyonun içine yerleştiriyoruz. Kapaktaki ilgi odağı televizyon, isim yerleştirmede işimizi kolaylaştırdı.

Tasarım üç boyutlu olunca okur, derinliği olan canlı bir resimle karşılaşıyor. Tanıtım animasyonu, bunun ne anlama geldiğini daha iyi açıklayacaktır.