Ana içeriğe atla

Atatürk'ü Nostradamus Sanmak

Sosyal ağların bilgi dolaşımındaki gücü, uyduruk çoğaltmada da görülüyor. Uyduruğa, yalana bir iki küçük makyaj, pek çok sosyal ağ kullanıcısına yetiyor. Sonra gelsin paylaşımlar, gelsin beğeniler.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla ilgili" şu sözleri dolaşıyor internet evreninde:
"Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil; bilakis, bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlı'yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil, yüz yıla kalmadan, eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki bazı kişiler bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir. Ayrıca, unutmayın ki o gün geldiğinde her bir taraf diğerini dinsizlikle suçlamaktan geri kalmayacaktır."

Teyit.org, konuya genişçe yer vermiş. İşimi kolaylaştırmış. İncelemek isterseniz şuradan oraya gidebilirsiniz.

Tabi teyit.org'un bu uğraşına karşılık son derece acı bir durum var. Bu uyduruk meclis görüşmelerine girmiş. 18.12.2017 tarihli oturumda, Hüseyin Yıldız isimli milletvekili, bu uyduruğu kürsüde paylaşmış ve sözlerini şöyle bitirmiş: "Yani doksan yıl önce Atatürk bugünü görmüştü Sayın Bakanlarım." CHP sıralarından alkışlarla karşılanmış.

Birisi "Atatürk'ün böyle bir demeci yok" dediğinde, karşılık olarak "ne diyorsun arkadaş, meclis kürsüsünde dillendirildi bu, koskoca milletvekilinden iyi mi bileceksin" derse ne olacak.

Bu uyduruğu hazırlayan şahıs, Atatürk'ün her konuşmasına "efendiler" diyerek bağladığını düşünüyor olmalı. Cümlelerin 1927 Türkçesine göre yeni kaldığı dikkatinizi çekmiştir. ... Milenyum tınısını yakalayabilirsiniz.

"bu tip yapılar"... yapı sözcüğünün o yıllarda böyle bir kullanımına rastlamadım.
"çok değil"... sürek bildirir bir kalıp, var mı kullanımı, yok. Sonra kehanet başlıyor, "yüz yıla kalmadan"... 89 yıl sonra dese yok "daha neler" diyecek çıkabilir diye düşünmüş olmalı uyduran.