Ana içeriğe atla

Kamu Malı

Aramızda kalsın ama aşağıdaki listede yer alan yazarların eserlerinin tamamı kamu malıdır. Ölüler telif alamazlar. Bu yazarların içinde, yaşarken değerini bilmemiş olduklarınız varsa, artık boşa harcama yapmanız gerekmez. Nasıl olacak, diye sorarsanız, biraz araştırma yapmanız yeterli.

Bilim, sanat ve felsefe kamu malıdır. İnsanın yararına, beğenisine sunulur. Yaşarken yazarı desteklememişseniz, aç mı, tok mu, açıkta mı ilgilenmemişseniz hiç boşuna yorulmayın. Kitaba para harcayacaksanız durun, düşünün yaşayan yazarları seçin. Ölmüş yazarlardan yeni eser çıkmaz. Her nasılsa bir köşeye gizlenmiş eserler çıkabilirse de buna sizin katkınız olmaz. Yazarın birkaç dakikacık elektrik harcamasına destek olmamışsanız, içtiği çayda, yediği simitte katkınız yoksa, üründe kendinizi göremezsiniz.

Sosyal ağlarla ilgili uyarımı da yapayım. Sanal ortamda sanatçıya ölüm yoktur. Ölümünden sonra yeni şiirler, aforizmalar edinen yazar çoktur. Tabi her bedava ürün gibi nitelik bakımından verimsizdir. Listenin sonunda yer alan İlhan Berk'in internet dünyasında dolaşan uyduruklarından yeni bir kitap hazırlanabilir. 2008'de ayrıldık İlhan Berk'ten. İlhan Berk şiiri okumak istediniz, elinizin altındaki internet bu işe de yarar, yaramalı. Tabi dikkat etmek gerekiyor; altında kitap adı, şiir adı bulunmayan paylaşımlara güvenmemeli ve asla paylaşmamalısınız. Özensizliğiniz, yazarın eserlerine ne kadar yabancı olduğunuzu kanıtlamaktan başka işe yaramayacaktır. Kaynağınız sağlam olmalı, yoksa sahte ürünle kandırılırsınız.

"Tomris Uyar'ın öyküleri bizim" diyebilmek için 2073'ü beklemem gerekecek öyle mi. Gülerim buna. Siz de gülün ve yazarı ölmüş eserlere ulaşmak isteyenlere yardımcı olun. Yazarı ölmüş kitaplara ücretsiz ulaşmanın yollarını bulun. Oradan arttırdığınız parayı da yaşayan yazarlara destek olmak için harcayın.

Bir eserin dijital biçimini bilgisayarınızda tutuyorsunuz diye sizden para talep edebilir mi, bir yazar. Daha ileri gidelim; bir yazar, ürününden yararlandınız diye sizden ücret bekleyebilir mi. Kendi yanıtımı belirteyim, hayır. Yazar, okunduğu için sevinir, çok sattığı için değil. Kuşkusuz, acı bağımlısı, sıkıntı bağımlısı birkaçımız dışında, yaşamı kolaylaştırıcı unsurları tepecek değiliz. O yüzden yaşayan bir yazarı bir kitap ederinin bilmem kaçta kaçı oranında desteklemekle yetinmeyin. Deyimin tam karşılığı, gönlünüzden kopanı verin.